Masaya

MasayaMasaya is een kleine stad op ongeveer 30km van de hoofdstad Managua, bekend om haar hangmatten en handnijverheid. Prachtig gelegen tussen twee kratermeren met een stadscentrum met diverse gebouwen uit de tijd van de Spaanse overheersing. Voor veel Nederlanders is Masaya een ‘thuisbasis’ geworden, een plaats met goede herinneringen van de projecten die ze gedaan hebben de afgelopen jaren vanuit Rijssen.

De relatie met Masaya en mensen vanuit Nederland is begonnen in 1995. Een Nederlandse vrijwilliger uit Goes ging in 1995 naar Masaya toe om daar te werken bij een microkrediet organisatie en verbleef in het gastgezien van de familie Jiron, bij Vicente & Irene. Door het samenwonen en samenleven kwam ook al snel het geloof ter sprake. Niet vreemd in een land waar religie volop en zichtbaar aanwezig is in de samenleving. De familie Jiron, katholiek van huis uit, gaf aan graag meer te willen weten over de Bijbel en wat dat voor het leven te zeggen heeft. Een Bijbelstudie groep werd gestart. Al snel werd er contact gezocht met Ds. Minderhoud, die ook in 1995 in Nicaragua was komen wonen als zendeling van de Hervormde Kerk in Nederland. De groep van geïnteresseerden groeide al snel, de huiskamer werd te klein, mensen gingen op zondag mee naar de kerk in San Rafael en in 1996 besloot Ds. Minderhoud om ook met kerkdiensten in Masaya te starten. Eerst nog in de achtertuin van Vicente & Irene Jiron, maar al snel bleek dat te klein, en werd er in Nederland naar fondsen gezocht om een kerkgebouw neer te zetten. De start van de Iglesia Reformada in Masaya was een feit.

De wijk Santa Teresa, waar de Iglesia Reformada gehuisvest is, is een wijk met veel sociale problemen. Gebroken gezinnen, werkeloosheid, verslaving en geweld zijn er aan de orde van de dag. Al snel werd de Iglesia Reformada ook gevraagd mee te denken en mee te doen in de aanpak van deze noden. Een groot aantal Nederlandse vrijwilligers hebben daar vanaf de begintijd, vanaf 1996, een belangrijke rol in gespeeld. Er werd een beurzenprogramma gestart om kinderen en jongeren weer naar school te krijgen, er werden kinderclubs opgestart, sportprogramma’s en er werd hulp gegeven aan de gaarkeuken voor de kinderen van de wijk. Tientallen vrijwilligers hebben in de periode 1996-2013 de handen uit de mouwen gestoken door voor een periode van 2 tot 12 maanden in de activiteiten van de Iglesia Reformada actief te zijn. Velen verbleven in het gastgezin van Vicente & Irene. In de periode 2001-2013 is er veel ondersteuning geweest voor de Iglesia Reforamda in Masaya vanuit de Hervormde Kerk in Rijssen.

Naast de diverse projecten op sociaal terrein bleek er ook een grote behoefte te zijn om iets te doen aan de omstandigheden waaronder veel wijkbewoners wonen. Het startte met een ‘dakenproject’ in 1999 onder leiding van Rieneke van der Meer voor een deel van de wijk waar mensen in krotten moesten wonen. Dat gaf tijdelijk verlichting, mensen konden weer droog slapen, maar nog steeds tussen het plastic en oude planken. Met een bouwgroep vanuit de Hervormde Kerk in Ede in 2003 werd de basis gelegd voor een huizenbouwprogramma ‘De Rozen zullen bloeien’ waarmee door de jaren heen tientallen gezinnen in de wijk zijn geholpen met een waardig onderkomen. In de diverse wijken waar de Iglesia Reformada actief is, zijn bij elkaar de afgelopen 10 jaar meer dan 300 huizen gebouwd met hulp van diverse bouwgroepen.

Anno 2013 is de Iglesia Reformada een stabiele kerkelijke gemeente met een kern van ruim 40 actieve leden die het kerkelijke en diaconale werk vorm geven en een grote groep mensen die zo af en toe in de kerk komen. De Iglesia Reformada heeft een actieve rol in de wijk, ook maatschappelijk. Ze geeft hiermee invulling aan wat ook wel ‘integrale zending’ genoemd wordt waarbij de kerk volop in de wijk een rol speelt en mede verantwoordelijkheid wil nemen voor de sociale vragen van de wijk. Een mooi voorbeeld daarvan is de bijdrage van de bouwgroep uit 2013 die een politiepost hebben gebouwd. Op die manier wordt er ook bijdragen aan de rust en veiligheid in de wijk. Dit alles vanuit de kern van het Evangelie van Gods genade en barmhartigheid voor mensen.

© Stichting Hart voor Nicaragua 2013   |  Contact   |   Nieuws   |    Doneren