Nieuw-Lekkerland

NieuwLekkerLandIn 1999 hoorde ds. Minderhoud dat een groep mensen uit Nieuw-Lekkerland een weeshuisje in Malawi had gebouwd en daarvoor zelf de financiële middelen had verworven. Dit was voor hem de aanleiding om een van de groepsleden te bellen met de vraag of er ook interesse was om een dergelijk project in Nicaragua te doen. Ds. Minderhoud kwam naar Nieuw-Lekkerland en na een avond praten was er een plan voor het eerste project, waarna er nog velen zouden volgen. Bouwgroep Nieuw-Lekkerland was een feit. 

2001 Managua - Kerk

De eerste reis stond gepland voor december 2001. Een spannende tijd, omdat kort daarvoor de aanslagen in New-York hadden plaats gevonden. Jan Verheij werd de kartrekker van dit project en hij kreeg een groep 7 personen (3 heren en 4 dames) bij elkaar die voor twee weken naar Nicaragua wilden gaan. De reis, de bouw van de kerk en het verblijf in Nicaragua verliepen prima. De sfeer was goed en ook de hulp van de lokale mensen was optimaal. Het resultaat was een prachtige kerk en deze is nog steeds in gebruik om het Woord van God te verkondigen. Dit was het begin van een samenwerking die er nog steeds is.

2003 Papalonal - Gezondheidscentrum

Het tweede project voor Bouwgroep Nieuw-Lekkerland was een gezondheidscentrum in Papalonal, een afgelegen plaats waar geen hulpverlening komt als er een ramp is gebeurd.

Ook hier werd samen met de lokale bevolking gewerkt om het project te laten slagen. Bouwgroep Nieuw-Lekkerland houdt op zijn tijd ook van gezelligheid en een goede grap. Tijdens dit project was het heel warm en de bouwplaats lag aan een prachtig meer. Daarom werden er werkschoenen op houten planken geschroefd om zo te kunnen waterskien. De Nica’s hebben dubbel gelegen van het lachen om deze capriolen. De groep bestond uit 11 personen (waarvan 2 vrouwen) en ook dit project duurde twee weken geweest.

2004 Managua “ Casa Holanda ”

Ds. Minderhoud wilde bij de kerk in Managua opleidingen gaan geven, via Woord en Daad. Helaas was er geen ruimte beschikbaar. Een goede reden voor ds. Minderhoud om weer contact te zoeken met Bouwgroep Nieuw-Lekkerland: Kunnen jullie bij de kerk een multifunctioneel gebouw zetten?

Om dit te realiseren zijn 14 mensen naar Nicaragua vertrokken om in twee weken het gebouw neer te zetten. De groep werd steeds groter omdat de projecten ook steeds groter werden en er dus meer bouwvakkers en lassers nodig waren om het werk gedaan te krijgen. Een van de dingen die hier speelden was de beperkte ruimte die beschikbaar was. Maar met de veiligheidsnormen uit Nicaragua en wat improviseren kom je een eind en is het gelukt om ook dit gebouw in twee weken grotendeels neer te zetten. Aan het einde van de bouwperiode wordt het gebouw in gebruik genomen met een dankdienst, waarbij de hele buurt uitgenodigd wordt. Voor sommigen misschien wel de eerste keer dat ze in contact komen met de plaatselijke kerkelijke gemeente.

2006 Masaya  “ La - Amistad “

Gezien de goede contacten en het plezierig samenwerken met bouwgroep Nw-Lekkerland dacht Ds. Minderhoud dat hij in 2006 wel weer eens kon vragen of de bouwgroep Nieuw-Lekkerland ook een multifunctioneel gebouw bij de kerk in Masaya wilde bouwen.

Jan Verhey zag ook dit weer helemaal zitten, mede omdat er een bedrijfspand werd gesloopt en de spanten hiervan gebruikt konden worden voor het gebouw daar. Besloten werd om een container naar Nicaragua te sturen met daarin allerlei gereedschap en ander spullen. Elk hoekje en gaatje werd benut. Er gingen twee mensen vooruit die de fundatie en andere zaken regelden. Tien anderen volgden later. Aangezien het gebouw niet klaar is na twee weken blijven er nog twee mensen achter om het gebouw af te maken.

Inmiddels had Jan Verheij een huisje gekocht in Masaya. Hier vinden de bouwgroepen vanaf dit moment hun onderkomen.

 

2008 San Rafael   “La-Fuente”

Wederom is er de vraag naar een multifunctioneel gebouw. Nu voor de Christelijke gemeente in San Rafael, een stad op ongeveer 45 minuten van af Masaya. Sinds het vorige project is John Verhaar een van de mensen die er langere tijd naar toe gaan om voorbereidend werk te doen. Dit keer komen 16 vrijwilligers in actie om samen met de lokale bevolking dit project tot een goed eind brengen. Het een en ander ging niet zonder slag of stoot. Er werd gereedschap gestolen, waardoor er onderlinge spanningen ontstonden. Het was fijn dat één van de groepsleden al meer ervaring had in Nicaragua en vloeiend Spaans sprak. Zo kon in een aantal goede gesprekken juist ook weer iets worden getoond van Jezus liefde voor de mensen.

In totaal hebben er 24 mensen gewerkt aan dit project en was de totale bevolking uitgelopen om de opening mee te maken.

2010 Masaya /Managua “ Los Rosales Floreceran “

Na voorgaande projecten heeft elke christelijke gemeente van Ds. Minderhoud een kerkgebouw en een multifunctioneel gebouw. Daarom stelde hij tijdens een bezoek aan Nieuw-Lekkerland de volgende vraag:

Willen jullie huisjes bouwen voor tienerkinderen die geen eigen plek hebben en misbruikt worden. We hadden veel ervaring met het in korte tijd neerzetten van grote gebouwen met een grote groep bouwvakkers op dezelfde plek, maar dit was iets heel anders. Daarom werden er door het toenmalige bestuur avonden belegd met vrijwilligers die al eens in Nicaragua waren geweest om over deze vraag te praten.

Besloten werd om ja tegen te zeggen en mee te gaan doen in het project ‘Los Rosales Floreceran’. Omdat de inhoud van het werk heel anders is, waren de groepen nu kleiner (ongeveer 12 personen). Dankzij het grote aantal aanmeldingen gingen er in 2010 3 groepen uit Nieuw-Lekkerland aan de slag

De eerste groep ging in januari, de anderen in mei en juni. Er werd op meerdere plekken tegelijk gebouwd in Managua en Masaya, met hulp van de bewoners en lokale bevolking. In het totaal zijn er toen 39 wooneenheden gemaakt. Het werken aan dit project zorgde ervoor dat je echt tussen de mensen staat, voelt en ruikt in wat voor omstandigheden zij leven. De concrete betrokkenheid bij de mensen voor wie je bezig bent, maakt het heel bijzonder. De blijdschap en dankbaarheid is zo groot dat je moeilijk je ogen droog kan houden bij de oplevering (waarbij de wooneenheid officieel overgedragen worden aan de meiden) en de dankdienst.

2011 Managua “ Los Rosales Floreceran “

Na het dankbare werk voor de tienerkinderen in Masaya is nu Managua aan de beurt om ook daar wooneenheden te gaan bouwen. In 2011 vertrekken daarom 2 bouwploegen (in januari en juni) De groepen bestaan opnieuw uit 12 personen.

Dit keer wordt ervoor het eerst samengewerkt met de straatbendes die in de wijk de “macht“ hebben en werken ook de mensen die een wooneenheid krijgen goed mee.

Zoals elke keer verblijven we in Casa Jan ,het is fijn een eigen onderkomen te hebben. Het enige nadeel is dat we elke ochtend in de file staan om in Managua te komen .

Maar ook dit heeft een leuke kant we kunnen goed zien hoe Nica’s zich voortbewegen .

Na twee weken zit het werk er op en gaan we terug Naar Nederland en hebben de achterblijvers veel nieuwe dingen te vertellen.

Stichting ‘Actie voor Nicaragua’

Het werk in Nicaragua is inmiddels structureel geworden. Veel Nieuw-Lekkerlanders (en mensen uit de omgeving) hebben een band opgebouwd met de mensen en het werk in Nicaragua. Het werk op deze plaats in het Koninkrijk van God willen we ook in de toekomst graag blijven ondersteunen. Organisatorisch is het daarom beter dat de bouwgroep Nieuw-Lekkerland een officiële status krijgt. Er wordt een bestuur gevormd en onder de naam “Actie voor Nicaragua “ is een nieuwe stichting een feit. Notarieel vastgelegd op DATUM!!!!

2012   Chilematillo / Managua “ Los Rosales Floreceran “

Ook in 2012 gaan er onder de vlag van dit project twee groepen van 12 personen naar Nicaragua, beide in januari. Groep 1 wordt in twee delen gesplitst. Een deel bouwt in Managua 3 wooneenheden en knapt Casa Holanda op. Dit doen ze samen met de straatbendes die daar zijn, zodat deze leden ook wat verdienen en we proberen ze gelijk wat van ons vak te leren.

Het andere gedeelte van de groep gaat naar Chilematillo om daar 8 wooneenheden te bouwen voor de tienerkinderen. Ook wordt er gevraagd of we een kantoor willen bouwen voor het waterbeheer bestuur wat na vele jaren van wanbeleid weer op de rails staat met behulp van INDEF. Na overleg met het bestuur geven we hier gehoor aan.

Bovendien wordt de wijk opgefleurd met een beschildering van de muur voor de gemeenschapsruimte. Dit wordt samen gedaan meteen aantal meisjes van de wijk. Het wordt een mooie verzameling van n Nederlandse en Nicaruaanse tekeningen.

Groep twee gaat in Managua de opknapbeurt van Casa Holanda afmaken en nog wat andere zaken daar doen. Het grootste gedeelte van de groep gaat bouwen in Masaya 8 wooneenheden bouwen. Dit verloopt zeer voorspoedig. Wat hierin zeker een rol speelt is dat er gewerkt wordt in de wijk waar Casa Jan staat. Daarom staat de groep heel dicht bij de lokale bevolking. Hierdoor ontstaat een band die s ’avonds resulteert in allerlei gezamenlijk tijdverdrijf. Aan alles komt een eind, dus ook aan deze missie. Iedereen neemt met een lach en een traan afscheid van de mensen van Masaya. Wetend dat wij wel weg gaan, maar dat God doorgaat met Zijn werk.

Dit is ook de laatste bouwgroep voor “Los Rosales Floreceran “

2013 Managua “Rachab”

Medio 2012 komt Ds. Minderhoud naar Nieuw-Lekkerland met de vraag of de Stichting ‘Actie voor Nicaragua’ aan een nieuw project wil meewerken. Dit project loopt van 2013 tot 2015 en wordt “ Rachab “genoemd. Het gaat zich afspelen in Managua en gaat over een groep meiden die bij de kerk om hulp heeft gevraagd om uit de wereld van drugs en prostitutie te komen.

Het bestuur zegt toe hier aan bij te willen dragen. In januari 2013 vertrekken 2 bouwgroepen ( van 12 mensen) om de eerste aanzet te geven voor dit project. Zowel groep 1 als 2 bouwen in Managua. In totaal 18 wooneenheden worden samen met jeugd uit de plaatselijke straatbendes gebouwd.

De samenwerking met de bendeleden is niet altijd gemakkelijk en er zijn dan ook wel eens schermutselingen onderling en tussen de bendeleden. Hieruit blijkt dan ook weer dat het niet vanzelfsprekend is om mensen uit hun oude gewoontes te halen. Het vraagt veel geduld en liefde om hier mee om te gaan. Laten we proberen te kijken met de ogen van Jezus.

Na de oplevering van de wooneenheden wordt er met veel vertoon (dans, muziek) afscheid genomen, waaruit ook de dankbaarheid duidelijk te merken is.

Al langere tijd hebben de bouwgroepen contact met Mauritsio. Een gehandicapte jongen die bij zijn moeder woont. Om haar de mogelijkheid te geven thuis geld te verdienen voor het onderhoud van haar gezin, wordt er een bakplaat voor hen aangeschaft. Ook wordt de bakkerij verbouwd om de inkomsten te vergroten.

© Stichting Hart voor Nicaragua 2013   |  Contact   |   Nieuws   |    Doneren